30. november 2011

Smart adventskalender til de små

I barnehagen til prinsessa har de valgt en ny vri på adventskalenderen i år. I stedet for at alle har med en liten pakke hver, prøver de en ny julerelatert smak hver dag i desember. Lista over smaker har vi fått, og den inneholder alt fra sjokolade, salt- og sur sild (godteri) til pepperkaker, rosiner og aprikoser. Hele denne ideen er vi veldig fornøyd med!

Med allergi mot nøtter, peanøtter, egg og soya er det en del å passe på. Og kanskje er det andre barn med andre allergier. Heldigvis har de styrt unna nøtter, og til den dagen de skal smake sjokolade kan vi finne en uten spor av nøtter til jenta vår.

For oss er det viktig å finne en balansegang, der vi tar hensyn til allergien, men at hun samtidig ikke møter på særbehandling i alt for mange situasjoner. Derfor har vi f.eks. kjøpt noen bokser pepperkaker som ikke inneholder uspesifisert vegetabilsk olje/fett og tatt med til barnehagen. Det var faktisk ikke lett å finne. De eneste jeg har sporet opp er av merket Luxus som de har på Europris.

Tilbake til smakskalenderen. Med unntak av sjokoladen, er det faktisk bare en av smakene vi må finne et alternativ til. Og det er pikekyss. Marengs uten eggehviter er vel umulig, tenker jeg. Men er det det? Har du tips? Kanskje til noe med samme konsistens, men uten egg?


Vigdis ♥

.

3 kommentarer:

 1. For en god ide! Kreativt tenkt av barnehagen. :) Og med allergikere i huset skjønner jeg godt dine tanker bak alternativer for jenta di. Vi har alltid med noe ekstra i veska til Kasper om han skal bursdag eller vi skal bort til gamle tanter som pleier å glemme. ;)
  I fjor hadde de voksne i barnehagen bakt en haug med store pepperkakemenn som hang i taket på barnehagen. Og det barnet som ble trukket ut fikk pepperkaken med dagens dato. Koselig det også. Blir spennende å se i morgen hva de har funnet på i år.
  Ha en fin advent.
  KLEM

  SvarSlett
 2. For en flott ide. Skal vidreformidle d, kanskje en ide til neste år....
  Har desverre ikke noen ide om hordan man lager pikekyss uten egg.
  :) Susanne

  SvarSlett
 3. Hei igjen.
  Googlet pikekyss uten egg og fant dette:

  I et ukeblad for noen år tilbake, kom jeg over en oppskrift på marengs/ pikekyss uten egg:
  ca 25 stk.

  MARENGS/ PIKEKYSS
  2 1/2dl sukker
  1 dl vann
  4 pl gelatin

  Sett stekeovnen på 125 grader. La gelatinplatene ligge i litt kaldt vann i ca. 5 min. Bland sukker og vann i en kjele og la det koke sammen til en tykk sukkerlake, ca. 5 min.
  Ta gelatinplatene opp av bløtevannet og kryst dem. Smelt gelatinen i den varme sukkerlaken. Visp med miksmaster til massen er seig.
  Kle en stekeplate med bakepapir og legg massen på ved hjelp av 2 skjeer. La marengsene steke i 35 - 45 min. Slå av
  ovnen og la marengsene stå med ovnsdøren på gløtt til de kjennes tørre.

  Håper du får det til.
  KLæm Susanne

  SvarSlett

Bloggingen hadde ikke vært det samme uten kommentarene fra dere. Tusen takk for at du legger igjen noen ord :)